Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид

Представления

Няма събития

от Райнер Вернер Фасбиндер
превод – Владко Мурдаров

Постановъчен екип:

режисьор – Григор Антонов; сценография и костюми – Петя Боюкова; музика – Христо Намлиев; фотограф и художник на плаката – Иван Дончев

С участието на:

Александра Василева, Цветан Алексиев, Николай Урумов, Виктория Колева, Велислав Павлов, Калин Яворов, Зафир Раджаб, Валери Йорданов, Емил Марков, Албена Ставрева, Йордан Петков

 Райнер Вернер Фасбиндер е роден през 1945 г. в Бад Вьорисхафен, Бавария, умира през 1982 г. в Мюнхен. Той е един от най-известните представители на Новото немско кино от 70-те и 80-те години на XX век.
Освен като филмов режисьор, работи и като филмов и театрален актьор, сценарист, продуцент, театрален директор, редактор, оператор, композитор и дизайнер. За 15 години създава 41 филма, 2 телевизионни сериала, 3 късометражни филма, 4 видео продукции и изиграва 36 роли.

Наричат го „ужасното дете" на Германия, антикомунистът, който навсякъде се определя като ляв. Антиконфромистът, който мечтае за Холивуд. Антисемитът, който във филмите си искрено отразява притесненията на обикновения германец да не бъде определен като такъв. Женомразецът - женкар, прочул се с тормоза над актрисите и жените си. Хомосексуалистът, който се жени два пъти, пияницата, наркоманът, работохоликът Фасбиндер.
Един от най-добрите в световното кино до днес.

През краткия си живот той написва 24 театрални пиеси, които се играят в целия свят и го превръщат в един от най-поставяните немски драматурзи след войната. Някои от тях по-късно той превръща във филми.

Нито личността, нито творчеството му се поддават на определена характеристика. Той е безпощаден в представянето на героите си. Повечето от тях са хора на ръба, самоубийци или потенциални убийци, аутсайдери, неудачници.
Фасбиндер създава изключителни женски образи и във филмите и в пиесите си, такава е и героинята му в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид". Пиесата е писана по действителен криминален случай. Авторът изследва раждането на агресията в човешките взаимоотношения.

Режисьорът Григор Антонов:

Моралът е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло. Добро и зло са абсолютни понятия и сигурна основа, за да се изградят правила на поведение. Моралът, това е поведението, което общността очаква от човека. Попадайки обаче в ръцете на общността, Моралът се превръща в тирания. Това е най-съвършената тирания, която поразява невидимата и трудно доказуема душа на човека. Казвам трудно, защото това е най-трудно достъпната зона за човека – неговата собствена душа. Там е скрита тайна.
Общността против човека. Моралът против душата /тайната/.
Това е най-вероломната война, която може да бъде измислена. Последиците са ужасяващи. Моралът категорично изолира човека, който не спазва нормите, третира го като чумав. Човекът може да бъде непоносимо същество. Човекът в група може да се превърне в чудовище. Всички исторически етапи доказват израждането на човека в общността – еманация на това израждане за нас е фашизмът. Срещу фашизма може да бъде изправен единствено човекът-творец.
Аз вярвам в ЧОВЕКА-ТВОРЕЦ. ТОЙ може единствен да продължи тази безнадеждна война за СВОБОДАТА.

Времетраене: 80 мин., без антракт
Играе се на Камерна сцена

Оценете
(46 гласа)
Септември 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.