Ричард III

Представления

Няма събития

свободно по Уилям Шекспир

Постановъчен екип:

режисьор - Стефан Москов; сценография - Божидар Симеонов; костюми - Свила Величкова; музика - Антони Дончев; хореография - Борис Радев; фотограф - Атанас Кънчев; художник на плаката - Божидар Симеонов

С участието на:

Георги Мамалев, Жорета Николова, Илиана Коджабашева, Параскева Джукелова, Радена Вълканова, Георги Спасов, Теодор Елмазов, Йосиф Шамли, Евгени Будинов, Елина Калинова, Никола Додов, Борислав Стоилов, Сава Драгунчев, Росен Митров, Симеон Гълъбов

Пиесата „Ричард III" е написана в периода 1592-1593 г., когато историческата драма е представлявала особено популярен жанр. Текстът е отпечатан за първи път анонимно през 1597 г. в т. нар. „кварто" – джобен формат. Сюжетът обхваща последните години от борбата за английския престол в средата на петнайсети век, популярна като Войната на розите заради изображенията на гербовете на воюващите родове – Йорк и Ланкастър, съответно с бяла и с червена роза. В основата й са събитията, които водят до коронясването на Ричард през 1483 г. Бъдещият крал не може да прости на брат си Едуард, който поема короната, и решава да си отмъсти. Погубва голяма част от членовете на кралската фамилия и убива собствените си братя, за да си разчисти пътя към властта.
Херцог Бъкингам организира неуспешно въстание, с което да върне трона на законния престолонаследник Ричмонд. Около две години след коронясването си Ричард III е убит в битката при Босуърт. Преди да загуби короната, той загубва своя кон. По време на битка такава загуба е равносилна на окончателно поражение. В своето отчаяние Ричард III произнася прочутата реплика: „Заменям кралство за кон!" Той е последният английски крал, убит при сражение.
Източниците, които Шекспир ползва за създаването на драмата, са основно „Хроники" от Холиншед и „История на Ричард III" от сър Томас Мор. Според тях Ричард III, макар и да е заповядал убийството на Хенри VI, по-вероятно няма нищо общо с останалите убийства, които му се приписват в пиесата. Шекспир си позволява и други неточности с цел да подсили драматичната й структура. Ричард III е представен като кръвожаден тиранин с физически недъзи, но не е известно дали е притежавал такива или те са плод на отношението на автора. Негови оръжия са също така сладкодумието и цинизмът, а откровените монолози будят симпатия към героя му. По този начин Шекспир създава образ, колкото зъл, толкова и прелъстителен, и го превръща в един от най-изящните злодеи в английската драматургия. Противоречието между суровата личност на Ричард III и нейния обаятелен сценичен живот се крие в недъга, който той постоянно трябва да преодолява с красноречие и хитрост.

„Ричард III" e четвъртият спектакъл на Теди Москов по пиеси на Шекспир след „Ромео и Жулиета", „Бурята" и „МcBeth" („Макбет"). Колажът от класическа драматургия и свободна интерпретация на елементи от пиесата е типичен за режисурата на Теди Москов. През призмата на забавлението и очарованието той повежда зрителя към сериозните теми за деспотичната власт, цинизма, погазването на закона, на морала, на семейството.

Не се препоръчва за лица под 16 г.

Времетраене: 100 мин.
Играе се на Голяма сцена


НАГРАДИ АСКЕЕР 2013 г.
Театрална музика - Антоний Дончев 

Оценете
(44 гласа)
Август 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.