Досието на една Ж

Представления

Няма събития

от Петър Маринков

Постановъчен екип:

режисьор - Боил Банов; сценография и костюми - Марина Додова; музикално оформление - Боил Банов; фотограф - Атанас Кънчев; художник на плаката - Стефан Десподов

С участието на:

Кирил Кавадарков, Албена Михова, Герасим Георгиев - Геро, Стефан Щерев - Чечо, Сава Драгунчев

Ж

Преди години, в една ранна пролетна утрин, пътувайки по северната дъга на Околовръстния път, забелязах в далечината огромно тъмно петно, което покриваше асфалта. Като наближих, видях, че то всъщност прелива в жълто, зелено и кафяво и се движи. Трябваше съвсем да приближа, за да открия, че това са хиляди жаби – големи и малки, които прекосяваха платното. Те излизаха от близката река и пъплеха по посока на големия град. Придвижваха се тихо и бавно, сякаш отиваха на поклонение. Поколебах се дали да спра или да продължа, но един ТИР профуча край мен и отвори широка диря в жабешкото преселение. Ускорих с оправданието, че колкото по-бързо и по-близо го следвам, толкова по-малко жертви ще оставя след себе си. Намерих си и още едно оправдание. Къде беше КАТ, къде бяха природозащитниците, за да спират и отбиват движението? Аз тяхната работа не можех да свърша. Можех обаче да спра, да изчакам, да дам шанс, макар и само на няколко жабчета, да оживеят. Ако имах и най-малката надежда, че след мен щяха да спрат и други, щях да го направя. Нямах, но и не опитах. Просто постъпих като останалите, за да не изглеждам глупав в очите им. След време написах пиесата „Досието на една Ж", която, за да облекча малко от малко гузната си съвест, посвещавам на всички загинали по пътищата на родината жаби.

Петър Маринков

Петър Маринков е роден на 31 януари 1950 г. в Своге, Софийско. Завършва журналистика в Софийския университет (1977). Работи като редактор в БНР (1975-1980), във в. „Литературен фронт" (1980-1981), драматург (1982-1990) и директор (1990-1994) в Нов драматичен театър „Сълза и смях". Автор е на:

Пиесите:
„Хиляда метра над морето" – 1982 г. – първа награда на Националния преглед на българската драма и театър
„Ноев ковчег" – 1983 г.
„Бунарът" – 1987 г.
„Отровна любов" – 1989 г.
„Реквием за една опозиция" – 1990 г.
„Хиляда метра над морето 2" – 1993 г.
„Вън от рая" – 1995 г.
„Ох" – 2002 г.
„Нощта на кардинала" – 2006 г. – номинирана за награда „Аскеер"
„Досието на една Ж" – 2013 г.

Пиесите му са играни на много български сцени – Театър „София", Сатиричен театър „Алеко Константинов", Театър 199 „Валентин Стойчев", Драматичен театър – Варна, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов" – Смолян, Драматично-куклен театър „Димитър Димов" – Кърджали и др. Някои от пиесите му имат и телевизионни варианти.

Книгите:
„Граф и пеперуда" – 2000 г., сборник с разкази
„Ковчежникът" – 2002 г., първа награда за криминален роман
„Изменници в нощта" – 2005 г., сборник с киносценарии в съавторство с Виктор Пасков
„Пролом" – 2012 г., роман, номиниран за наградата „Хеликон"

Филма:
„Реката" – 2012 г., анимационен сериал

 

„Ако исках анонимност, сега щях да си пия уискито в някой тъмен бар. Аз искам да застана в светлината на прожекторите. Искам да разголя душата си. Да покажа на хилядите ваши зрители, че и килърът е човек като всички останали. С нормалните човешки надежди и тревоги. Искам вашите зрители да разберат, че и между килърите има интелигентни, чувствителни натури, които в свободното си време четат поезия и слушат класика. Омерзен съм от манипулативното отношение към нашата професия. Толкова много хора ни търсят! Ласкаят ни. Не пестят пари и комплименти. Когато обаче застанат пред камерите и микрофоните, без капка свян и съвест ни заливат, както е казал поетът, с кални потоци от ропот и град от словесна атака. Кой, питам, е безнравственият? Този, който се гърчи и плаче, че конкуренцията е силна, че опонентите му разполагат с неоспорими аргументи, че любовникът на жена му е млад, красив и богат, или ние, които успокояваме болката, лекуваме разбитите души, решаваме бързо и чисто проблеми, които нито един съд не би решил. Ние сме честни, справедливи и отговорни. Някой да е чувал за корумпиран килър? Докато корумпирани лекари, учители, магистрати, за политици да не говорим, колкото щете. Те всички до един са потенциални наши клиенти. Ето защо смятам, че е крайно време да бъде създадена една нова, с ново мислене и манталитет партия – Партия на национално отговорните килъри. Ето защо искам да изляза от анонимност."

Монолог на Килъра от „Досието на една Ж"

 

Боил Банов: „Невидимата страна на телевизията"

- Г-н Банов, с какво според вас тази толкова комедийна постановка ще привлече зрителите?
- Очертава се наистина едно много смешно представление с ярки комедийни образи. Зрителите ще се потопят в абсурдната среда на телевизията, погледната откъм невидимата й страна. Страсти, гафове, любов, амбиции, мръсни номера – това е само част от ежедневието на телевизионерите.

- Макар и все още рядко, режисьорите вече започват да посягат и към български автори. Защо решихте именно Петър Маринков и тази пиеса?
- Петър Маринков е доказан автор. Умее да води разказ и има уникално чувство за хумор. А пиесата показва нещата от кухнята на телевизията, как „отвътре" се случват такъв тип предавания. Манипулирането на зрителите и начините, по които то се прави, е темата, заради която се влюбих в пиесата.

- Избрали сте силен актьорски екип. Как се спряхте на тези артисти и какво от техния актьорски натюрел е ценно за това представление?
- Герасим Георгиев – Геро е най-добрият избор за лице на типичен телевизионер. Има уникален талант, а и събра много опит по разни телевизии. Умее да се самоиронизира и е наясно с перверзията в телевизията. Албена Михова, Кирил Кавадарков, Стефан Щерев – Чечо и Сава Драгунчев притежават изключително чувство за хумор и разкриват тайните на живото предаване докрай.

- Коя е Ж?
- Предстои да видим!

Интервюто взе Михаил Байков

Играе се на Открита сцена Сълза и смях"

Оценете
(10 гласа)
Август 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.