Терапевтът

Представления

Няма събития

от Елена Алексиева

Постановъчен екип:

режисьор -  Крис Шарков; сценограф - Венелин Шурелов; художник на костюмите - Елица Георгиева; композитор - Асен Аврамов; фотограф - Атанас Кънчев; художник на плаката - Венелин Шурелов

С участието на:

Владимир Пенев, Жорета Николова, Марин Янев, Цветан Алексиев, Александра Василева, Илиана Коджабашева

Той е д-р Мърт, възпитател на кучета и кучешки психотерапевт, а всъщност тънък и безпощаден манипулатор на техните стопани, тласкан от неосъзната жестокост и съмнителен хуманизъм. Клиентите му до един са аутсайдери, всеки от които междувременно се е заблудил някъде по пътя си, без дори да усети. Някои от тях идват при д-р Мърт, за да се убедят, че са щастливи.
Други – за да търсят алтернатива. А трети чисто и просто са изгубили всяка надежда. Онова обаче, което той ще им даде, е повече, отколкото могат да понесат. Всички сме сами на света. Единствената разлика е, че някои го знаят, а други не. Но всеки запълва празнотите както може. Най-добрият приятел на човека не е друг човек. Понякога е куче, което се държи като човек. А най-често е заблудата, която е измислил сам за себе си. Д-р Мърт разбива тази заблуда по един обезпокоителен начин. И предлага друга на нейно място. Разбира се, само за оцелелите от неговата терапия.

Елена Алексиева е родена през 1975 г. в София. Има магистърска степен по Международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство, София. Продължава в докторската програма по семиотика на Нов български университет. Има докторска степен по литература. Има кратък академичен опит като асистент по теория и практика на превода в Нов български университет. От 15 години е конферентен преводач на свободна практика.

Автор е на две стихосбирки, Бримка на сърцето (1994) и Лице на ангел - екзекутор (1996), и на три сборника с разкази: Читателска група 31 (носител на награда „Хеликон" за съвременна българска проза за 2006 г.), Кой (2006, номинация за „Хеликон" за 2007 г.) и Синдикатът на домашните любимци (2010). Романите й включват Рицарят, дяволът, смъртта (2007), Тя е тук (2009) и най-новата й книга, романът Нобелистът (2011, номинация за „Хеликон").

Сборникът с разкази Кой бе издаден на испански през 2010 г. Нейни разкази са публикувани в периодични издания и антологии на английски, френски, испански, полски, унгарски, сръбски и македонски.

Елена Алексиева е автор и на няколко пиеси, сред които Експериментът (2006, постановка на радиотеатъра на програма «Христо Ботев» на БНР, 2012 г.), Глас (2010) и Терапевтът (2010).

Крис Шарков завършва НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов през 2009 г. и много бързо се наложи като едно от най-интересните имена сред най-младите театрални режисьори. Постановката му „Куклен дом" беше номинирана в три категории за наградаите „Икар". Тя е четвъртият му спектакъл след „Макбет" от Шекспир във Варненския театър, „Господин Колперт" в Театър „София" и „Посещение при бащата" в „Сфумато".

Времетраене: 90 мин.
Играе се на Камерна сцена

 


НОМИНАЦИИ ИКАР `2013
Драматургичен текст - Елена Алексиева за Терапевтът”

Оценете
(34 гласа)
Септември 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.