Любов по италиански

Представления

Няма събития

от Едуардо де Филипо
драматургичен вариант Юрий Дачев

Постановъчен екип:

постановка - Снежина Танковска; сценография и костюми - Марина Райчинова; музика - Румен Цонев; видеопродукция - Красимир Терзиев, фотограф - Калин Николов

С участието на:

Емануела Шкодрева, Калин Сърменов, Ванча Дойчева / Вяра Табакова, Стоян Пепеланов, Яна Бобева, Христо Ушев, Йордан Ръсин, Христо Чешмеджиев

„Любов по италиански” е съвременна театрална интерпретация на пиесата „Филумена Мартурано” на световноизвестния драматург Едуардо де Филипо. Особена популярност пиесата придобива след филмирането си през 1964 г. със заглавие „Брак по италиански”, а двойката София Лорен – Марчело Мастрояни в главните роли се превръща в символ на вълнуваща екранна любов. Интересът към комедията на Едуардо де Филипо е закономерен. Не е случайно и поставянето на „Любов по италиански” на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. За първи път пиесата е играна през 1957 г. в постановка на актрисата Олга Кирчева, която блести в ролята на Филумена.
Какво предизвиква интереса на съвременните театрали към посланията в тази пиеса? Всеки от нас осъзнава, че в периоди на криза имаме все по-голяма нужда от устои, от завръщането към тях, от вглеждане в другия, за да намерим отново себе си, от преоткриване на истински ценните неща около нас, от смирение и дори от щастлив край. И защото времето с натрапчива закономерност се повтаря, което ни кара да вярваме, че и днес историята на Филумена е актуална и ще пробуди емоциите – горчиво-сладки – на българската театрална публика.


Едуардо де Филипо, незаконен син на знаменития неаполитански актьор Едуардо Скарпета, е роден през 1900 г. в Неапол. Детството и юношеството му преминават в театъра. На 14-годишна възраст е зачислен като актьор в трупата на своя заварен брат Винченцо Скарпета, в която са поставени първите му комедии „Човек и джентълмен” (1922) и „Казвайте му винаги „да” (1927). През 1932 г. заедно с брат си Пепино и сестра си Титина основава театралната компания „Compagnia umoristica i De Filippo”, която с огромен успех обикаля Италия, представяйки пиесите му – повече от 50 на брой. С творби като „Неапол на милионерите”, „Филумена Мартурано”, „Събота, неделя, понеделник”, драматургът се утвърждава като един от най-интересните театрални автори през 40-те години на ХХ век. Умира през 1984 г. в Рим като пожизнен сенатор.

Оценете
(30 гласа)
Май 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.