Сирано дьо Бержерак

Представления

Няма събития

от Едмон Ростан

превод - Веселин Ханчев

Постановъчен екип:

постановка - Стефан Москов; сценография - Чавдар Гюзелев; костюми - Свила Величкова; музика - Антони Дончев; фотограф - Атанас Кънчев; художник на плаката - Стефан Десподов

С участието на:

Деян Донков, Ана Пападопулу, Илиана КоджабашеваВладимир Карамазов, Сава Драгунчев, Теодор Елмазов, Виктория Колева, Христо Терзиев, Леонид Йовчев

 

Краят на 1897-а с нищо не предвещава триумфа на едно от най-играните драматургични произведения на ХХ век. Минути преди премиерата на 28 декември, измъчван от лоши предчувствия, Ростан се появява пред актьорите и им иска прошка за „ужасяващата авантюра, в която ги е въвлякъл." Обратът е зашеметяващ. В антракта публиката става на крака и докато тя неудържимо ръкопляска, един от министрите в залата намира зад кулисите автора, сваля ордена на Почетния легион от гърдите си и му го закача с думите: „Позволете ми да изпреваря времето."

 

Броени месеци по-късно Ростан става най-младият член на Френската академия. Блестящата му кариера продължава с написването през 1901 г. на „Орлето". Но успехът не му носи щастие, здравето му е разклатено и той се оттегля във вилата си в Камбо, на границата с Испания. Докато перото му съхне заедно с изворите на вдъхновението му, „Сирано дьо Бержерак" не спира победното си шествие по сцените на света, за да достигне през 1913-а хилядното си представление в Ню Йоркската Метрополитан опера. Триумфът му продължава и след смъртта на Ростан през 1918 г.

До 1983 г. само във Франция изиграните представления са над 14 000.

На сцената на Народния театър „Сирано дьо Бержерак" се играе за първи път на 24 октомври 1921 г. Постановката е на Кръстьо Сарафов, който изпълнява и ролята на Сирано. За втори път живот на пиесата вдъхва Стефан Сърчаджиев. Премиерата е на 21 юли 1960 г., а в ролята на Сирано – незабравимият Андрей Чапразов.

ВСИЧКО Е ЕДНА МЕЧТА

...Когато преди двайсетина години в Сатиричния театър трябваше за пръв път да работя без трупата си (бях още млад и неуверен), реших да поставя нещо, което най-много харесвам и което да ми даде сила да се справя. Това беше „Сирано". Представлението се получи нетипично за театъра с един блестящ Кирил Варийски – граф дьо Гиш (въпреки неопитността ми да работя с актьори от такава величина), с мощния, повече поетичен, отколкото комичен Христо Гърбов – Сирано, и с чувствената Албена Павлова – Роксана. „Прощъпулникът ми" с не мои актьори беше „Сирано дьо Бержерак". Заклет и може би единствен фен му беше Рангел Вълчанов....

Десетина години по-късно го направих в хамбургския Талия театър, където се превърна в любимо представление (според количеството на писмата, които зрителите оставяха до артистите и екипа в една кутия във фоайето).

Когато на една пресконференция ме „обвиниха", че немските зрители плачели на финала, аз отвърнах, че това им е второто плакане след Сталинград и само за около пет секунди си спечелих около петдесет врагове – бях под влияние на героя си: „Обичам да ме мразят – такъв е моят нрав!..." - заявява Сирано.

Друго, което ме доближава до героя с огромния нос, е това, че всичките си желания гледам да ги отлагам – за да са по-мечтани. Всичко, което не постигаш, остава мечта, а постигнатото забравяш и погребваш в тефтера.

Искам да го доближа, но дали някога ще мога да „стигна" Сирано?! Дали да не го оставя мечта?!

Ще продължа да го правя и да не го достигам (като Сизиф)...

Теди Москов

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ:

- Награда на обществото на театралните критици - 2010 за Теди Москов за спектаклите му ,,Сирано дьо Бержерак" и ,,Възгледите на един пън" (ДТ Варна)

- Икар 2011 за режисура на Теди Москов

- Икар 2011 за сценография на Чавдар Гюзелев

- Икар 2011 за майсторско техническо осъществяване на спектакъл

- номинация за Икар 2011 за главна мъжка роля на Деян Донков за ролята на Сирано

- номинация за Икар 2011 за поддържаща мъжка роля на Владимир Карамзов за ролята на Кристиян

- участие в ЕМФ ,,Сцена на кръстопът" 2010

Времетраене: 110 мин.

Играе се на: Голяма сцена

Оценете
(58 гласа)
Септември 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.