БОЙКА ВЕЛКОВА РЕЖИСИРА НОВ СПЕКТАКЪЛ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Актрисата от Народния театър Бойка Велкова започна днес репетиции за новото представление „Цветът на дълбоките води”. Освен че участва в него, тя е и режисьор на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 13 и 14 октомври на Сцена на IV етаж в Народния театър. Това е режисьорски дебют за Велкова, която играе на сцената на театъра и в представленията „Пътят към Афродита”, „Козата или коя е Силвия?”, „Две” и „Дългият път на деня към нощта”.
Музиката за „Цветът на дълбоките води” ще бъде композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов, а в него освен Бойка Велкова, ще блестят и звездите на театъра Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Автор на пиесата е младият драматург Оля Стоянова – носител на множество награди и “Аскеер” за пиесата “Покана за вечеря”.
„Цветът на дълбоките води” е спектакъл, който изправя на сцената два изключителни женски исторически персонажа – кралица Елизабет Първа и Мария Стюарт. Тези две силни и харизматични жени никога не са се срещали очи в очи, но дълги години, докато се борят за надмощие и си оспорват една и съща корона, си пишат писма с мили обръщения „скъпа сестро“, „любяща моя посестримо“, „милостива братовчедко“. Текстът на Оля Стоянова използва реални исторически факти, цитира реални исторически събития и исторически фигури.
Включени са откъси от писмата, разменени между Елизабет I и Мария Стюарт. Всичко останало е изследване на женската сила – на способността да обичаш и да се жертваш, да бъдеш добър политик в едно несигурно време.
Мария Стюарт и Елизабет I са жени, които са като огледални образи една на друга – едната е по-силна, другата е по-слаба, едната е по-женствена, другата е повече войн, но и двете си приличат по това колко са самотни.
Сценографията и костюмите са на Тита Димова, а драматург е Роза Радичкова. Втори асистент-режисьор е Ренета Икономова.

Снимки: Божидар Марков

Последно променена в Сряда, 14 Юни 2017

Архив новини

Юни 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Този сезон

Prev Next
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.