Мариус Донкин играе за 150-ти път спектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана”

  • Четвъртък, 26 Ноември 2015

150 пъти на сцена
„Господин Ибрахим и цветята на Корана”
1 декември, 19.30 часа, сцена на IV етаж

Докосвания на сърцето

Моноспектакълът е трудно, изтощително, понякога щастливо, понякога заредено с драматизъм, но винаги необикновено силно преживяване за актьора. А когато в течение на повече от десет години един актьор е успял да докосне сърцата на толкова много хора като Мариус Донкин с моноспектакъла си "Господин Ибрахим и цветята на Корана" то представлението оставя белег за цял живот в творческата и жизнена биография, а и в емоционалната памет на публиката.

Великолепната, благородна и щедра на човещина и обич история на Ерик-Еманюел Шмит за страданието и просветлението на малкото еврейско момче Мойсей, наречено Момо, за пътуването към познанието, което завършва с постигането на любовта към самия себе си - единствената любов, позволяваща да се помириш с другите, се играе за 150-ти път на "Сцена на ІV" на Народния театър.

Във време, когато светът е разтърсван от мрачни предчувствия и религиите са грабнали оръжията, това умно, по човешки щедро и толкова искрено изиграно представление във формата на приказка, която помирява човека със самия него, явно е нужно на мнозина.

Постановка – Снежина Танковска
Превод – Снежина Русинова-Здравкова
Сценография и костюми – Тони Кондев
Видео-художник – Рене Беекман
Композитор – Сашо Младенов
Драматург – Светлана Панчева

Гастроли: Международен фестивал на моноспектаклите ,,Видлуня", Киев, Украйна 2007 г.; ІІ-ри Международен фестивал ,,Албамоно" в Корча, Албания, 2007 г.; ІХ-ти Международен фестивал на моноспектаклите в Битоля, Македония, 2007 г.; Международен фестивал на монодрамата във Фуджейра, Обединени арабски емирства, 2008 г.; Международния фестивал ,,Монодрама" в Габрово, 2008 г.

НАГРАДИ

ЗА НАЙ-ДОБРА АДАПТАЦИЯ НА ЛИТЕРАТУРНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ от Втория международен фестивал за спектакли с един актьор „Албамоно 2007" в Корча, Албания, 2007 г.
ГОЛЯМАТА НАГРАДА И ЗЛАТЕН ПЛАКЕТ от Международния фестивал на монодрамите в Битоля, Македония, 2007 г.
ПЪРВА НАГРАДА от Международния фестивал на монодрамата във Фуджейра, Обединени арабски емирства, 2008 г.
ГОЛЯМАТА НАГРАДА на Международния фестивал ,,Монодрама" в Габрово, 2008 г.

ЗАЩО ЖИВЕЕМ ЛОШО В ТОЗИ СВЯТ

Дълго търсих текст, който да ми отговори на въпроса защо живеем лошо в този свят и да мога чрез него да го кажа на хората. Минах през всички притчи в Библията, като синтезирани послания. После през много пиеси на известни драматурзи, които не успяха да задоволят изискванията и представата ми за такъв текст. След десет години блъскане, Господ ме дари с произведението на един от любимите ми съвременни автори – ,,Господин Ибрахим и цветята на Корана" от Ерик-Еманюел Шмит. Мисля, че именно синтезираните, прекарани през искрената емоция и основани на истинска човешка история послания в пиесата, са причините това представление вече толкова години да пълни театралната зала и мои приятели и близка да остават без билети. За голямо мое съжаление днес темите в този текст стават все по-актуални. Като че ли човечеството не помъдрява през годините. А ето и любимите ми реплики в спектакъла, които струва ми се синтезират мъдростта на живота:
Онова, което е живо, накарай го да умре: това е тялото ти.
Онова, което е мъртво, съживи го: това е сърцето ти
Онова, което присъства, скрий го: това е светът тук долу, на земята
Онова, което отсъства, накарай го да дойде: това е светът на бъдещия живот.
Онова, което съществува, унищожи го: това е страстта.
Онова, което не съществува, създай го: това е намерението.

Мариус Донкин

Архив новини

Октомври 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Този сезон

© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.