Китайска национална опера - Ужасената душа: Макбет

Представления

Няма събития

автор: Цян Сун
режисьор: Цинна Сю
консултант по huiju опера: Тайшан Ли
сценография: Пейсън Уан
музика: Джъюен Сю, Инху Джао

арии: Ифен У, Ай Сианг
светлинен дизайн: Джънпин Джоу
хореография: Лей Лиу
хореография на действието: Мин Ду
продуцент: Бейсион Сю
участват Кай Джан, Синчън Дзин, Хъ Ян, Мин Ду, Лися Уан, Мънюен Цин,  Син Ли и актьори на Института за пекинска опера от провинция Анхуй

Артистичната виртуозност на азиатската пекинска опера пресреща европейската театрална традиция с върхово майсторство и забележителна експресивност.
 „Ужасената душа: Макбет“ преплита две силни и различни театрални традиции.  Драматизмът на една от емблемите на западния театър – Шекспир, се преобразява в сценичната експресивност на една от емблемите на източните сценични изкуства - пекинската опера. Историята на Шекспировата трагедия и нейните универсални теми за властта, злото, съдбата и свободната воля, са пренесени в древната китайска държава  Вей от периода „Пролет и есен“ (770 – 476 г. пр. Хр.). На връщане след тримуфална победа, амбициозният и енергичен генерал Зъ Йин среща три свръхестествени същества, които изричат три предсказания. Последното е, че той ще стане крал на Вей. Едно по едно пророчествата се изпълняват и генералът все повече се вторачва в короната. Подстрекаван от съпругата си Сяо Панг, той убива краля и сяда на трона. Чувство на вина и параноя го превръщат в тираничен владетел, а последвалата гражданска война тласкат Зъ Ийн и Сяо Панг към лудост.  Злодей или жертва е Зъ Ийн?
 
„Ужасената душа“ разказва Шекспировия „Макбет“ като зашеметяваща приказка за това колко разрушително може да се окаже човешкото желание. Напрегнатият сюжет е пресъздаден във въздейстащ спектакъл със забележително майсторство. Хореографията на стилизирани жестовете и движения се съчетава с виртуозни акробатични номера и техники от китайските бойни изкуства. Драматичните изпълнения на арии във висока тоналност пренасят в най-добрите традиции на китайската музика. Визуалната пищност на продукцията се основава и на типичните за традиционния китайски театър ярки костюми и грим-маска, който характеризира мъжките персонажи и воините, женските персонажи и комичните фигури.
Пиесата „Ужасената душа“ е китайски вариант на най-мрачната трагедия на Шекспир „Макбет“. Неин автор е успешният млад китайски драматург Цян Сун, който е носител на няколко театрални награди. Постановката е издържана в традициите на huiju - най-старата форма на пекинска опера от провинцията Анхуей с над 400-годишна история. През 2010 г. пекинската опера е обявена от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.  Счита се, че началата на този удивителен сценичен жанр са поставени през 1790 г., когато по повод на 80-ия рожден ден на императора Цянлун в Пекин се събират четирите най-добри трупи, играещи huiju. Те остават в китайската столица, което постепенно води до развитието на пекинската опера.
Спектакълът „Ужасената душа: Макбет“ продължава разпространената особено в началото на 20 век практика на адаптиране на шекспировата класика в традиционния за азиатската култура сценичен жанр. Захранващ се предимно от исторически и легендарни сюжети, трагедиите на английския бард се оказват особено подходяща основа. Те водят и до обновяване на формата на пекинската опера, като я правят и по-достъпна за широка публика из цял свят.
Институтът за опера от провинция Анхуей има особен принос за съхранението на традициите и популяризирането им по света. Той има богата, над 60-годишна история и днес поддържа престижна трупа, представяща най-старата форма на Пекинска опера, като е и носител на множество награди.
През 2016 г. „Ужасената душа: Макбет“ е част от програмата на световно известния международен театрален фестивал Единбург Фриндж. Продукцията е носител на наградата за най-добро представление от Фестивала за китайски театър.
„Граничните и тъмни кътчета на човешкото сърце, изобразени в трагедията на Шекспир, тук са осветени във великолепен спектакъл - изразителен, красив и странен като китайски йероглиф.“ Асен Терзиев, в-к „Литературен вестник“

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Anhui performing arts group co.,Ltd.

Оценете
(0 гласа)

Медия

Юни 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Новини

Prev Next

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

НАПУСНА НИ ЛЕГЕНДАРНАТА ВАНЧА ДОЙЧЕВА

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщава, че днес на 75-год...

Продължава...

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЗРИТЕЛИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛИ,БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ С НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ ТЕА...

Продължава...

Уточнение

Във връзка с информации в публичното пространство, свързани с реализац...

Продължава...

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

АНТОН РАДИЧЕВ ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН С 1000 ДУШИ

Рекорден брой гости събра звездата на Народния театър Антон Радичев на...

Продължава...

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

НАД 1000 АПЛОДИРАХА СТАРТА НА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Повече от 1000 души изпълниха до краен предел огромната трибуна, издиг...

Продължава...

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

"ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" - ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

Уважаеми зрители, Поради неподходящите метеорологични условия, предст...

Продължава...
© Всички права запазени. Народен театър "Иван Вазов" - гр. София.